6 Απριλίου, 2017 ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΚΑΙ CAGE

Λειτουργική προπόνηση και Cage!!! ο σύγχρονος τρόπος άσκησης για όλους και όλες!!!Απολαύστε…

Πρόσφατη οδηγία του παγκόσμιου οργανισμού υγείας αναφέρει ότι οι αναμενόμενες προσαρμογές της άσκησης, δεν περιορίζονται πλέον σε μια μικρή συχνότητα άσκησης, όπως μέχρι σήμερα είχαμε συνηθίσει (2-3 φορές την εβδομάδα). Λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής (υποκινητικότητα, κακή διατροφή, στρες κ.α.), η οδηγία αναπροσαρμόστηκε σε μια καθημερινή φυσική δραστηριότητα για τουλάχιστον 45-60min φυσικής δραστηριότητας, για βελτιώσεις στη δύναμη, την αντοχή, τη ταχύτητα και την ευλυγισία. Βελτιώνοντας τις παραπάνω ικανότητες κάθε ασκούμενος, στοχεύει να βελτιώσει την καθημερινότητα του και να γίνει πιο λειτουργικός.
Η λειτουργική προπόνηση (functional training) έχει τις ρίζες της στην αποκατάσταση. Σήμερα, αποτελεί μια σύγχρονη μέθοδο προπόνησης για κινήσεις που εξυπηρετούν την καθημερινότητα μας ή τη συμμετοχή μας σε αθλητικές δραστηριότητες. Στοχεύει σε όλο το φάσμα των ικανοτήτων της φυσικής κατάστασης όπως για παράδειγμα: βελτιώνει το συντονισμό & το κινητικό έλεγχο των μυών, βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, εξασφαλίζει την ισορροπία δύναμης μεταξύ αγωνιστών και ανταγωνιστών μυών, ενεργοποιεί τους σταθεροποιητές μύες, χρησιμοποιεί όλο το ενεργό εύρος κίνησης κάθε άρθρωσης κ.α.
Ιδανικό εργαλείο για τέτοιου είδους προπόνηση αποτελεί το ‘κλουβί’ λειτουργικής προπόνησης ή όπως συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε τον Αγγλικό όρο το ‘cage’. Είναι ένα ευπροσάρμοστο και λειτουργικό πολυμηχάνημα για κάθε ασκούμενο. Σταθερός και φορητός εξοπλισμός μπορεί να συνδυαστεί μαζί του, όπως για παράδειγμα ιμάντες, core bags, kettlebell, therapeutic bands, medicine ball, σχοινιά, μπάρες, steeper, τροχαλίες, sliding disc, gym stick κτλ. προκειμένου να υπάρξει ποικιλία ασκησιολογίου. Επιπλέον, οι ασκήσεις με το βάρος του σώματος αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του.
Ανάλογα με το στόχο του χρήστη η προπόνηση μπορεί να περιλαμβάνει: προπόνηση σε σταθμούς, προπόνηση πρωταγωνιστών και ανταγωνιστών μυών, κυκλική προπόνηση, προπόνηση σύμφωνα με τα επίπεδα και τους άξονες του σώματος καθώς και προπόνηση σε ενότητες. Στο ‘cage’ έχουν τη δυνατότητα να γυμναστούν ασκούμενοι διαφορετικού επιπέδου, αρχάριοι ή προχωρημένοι, ασκούμενοι με διαφορετικούς στόχους, άνδρες-γυναίκες, νεαροί ασκούμενοι, άτομα τρίτης ηλικίας κ.α. Επίσης δίνεται η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί είτε μεμονωμένα είτε σε μικρές ομάδες των 8-15 ασκουμένων.
Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή της λειτουργικής προπόνησης απαιτεί από τον γυμναστή υψηλή εξειδίκευση, εμπειρία και γνώση των βασικών συστημάτων του ανθρώπινου οργανισμού. Για παράδειγμα αυτό που είναι λειτουργικό για ένα άτομο μπορεί να μην είναι λειτουργικό για κάποιο άλλο. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής, η πρόληψη και η αντιμετώπιση κακώσεων είναι τρεις από τους στόχους της λειτουργικής προπόνησης. Από την άλλη δεν αντικαθιστά παραδοσιακές μεθόδους προπόνησης, προσαρμόζεται όμως εύκολα και στις απαιτήσεις κάθε αθλήματος. Ο συνδυασμός των πολυαρθρικών ασκήσεων, αυξάνει τόσο την μυϊκή ενεργοποίηση όσο και την ενεργειακή δαπάνη. Τέλος, λόγω της συμμετρικής επιβάρυνσης του ασκουμένου αποφεύγουμε τις μυϊκές ανισορροπίες και τις μονόπλευρες καταπονήσεις.
Εξελίσσουμε το fitness με γνώμονα πάντα την ΑΣΦΑΛΕΙΑ του ασκουμένου. Σύγχρονες υπηρεσίες φυσικής δραστηριότητας είναι πλέον διαθέσιμες στο FITLAB. Η υψηλή εξειδίκευση, ο σύγχρονος εξοπλισμός και η αυστηρή καθοδήγηση των ασκουμένων μας, υπό τις οδηγίες Εργοφυσιολόγου, αποτελεί προτεραιότητα μας, για γυμναστούμε με ασφάλεια και χωρίς τραυματισμούς!!! Feel fit…feel healthy!!!
Βιβλιογραφία
1. Goss DL, Christopher GE , Faulk RT , Moore J. (2009). Functional training program bridges rehabilitation and return to duty. Journal of Special Operations Medicine : a Peer Reviewed Journal for SOF Medical Professionals, 9(2):29-48.
2. de Oliveira PA, Blasczyk JC, Lagoa KF, Soares M, de Oliveira RJ, Filho PJ, Carregaro RL, Martins WR. (2016). Effects of Elastic Resistance Training on Muscle Strength and Functional Performance in Healthy Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis, 29:1-27.